Se alla

Debattartikel om strategi för Mantorps skolutveckling

Fredag 24 mars 2017

I dagens Corren återfinns en debattartikel från tre representanter för Liberalerna Mjölby. Artikeln finns för läsning via länken här, men texten återfinns även nedan.

Debattartikel
Östgöta Correspondenten 24 mars 2017

Mantorps skolor behöver långsiktig strategi

Den ökade inflyttningen till Mjölby kommun har pågått länge. Mantorp har varit en stark motor i utvecklingen och kommer även framöver att ha en hög befolkningstillväxt utifrån generationsväxling och nybyggnation av både en- och flerfamiljshus.

I dag löses problem med överbelastade förskolor och skolor med tillfälliga lösningar som externa lokaler och leasade paviljonger. Dessa är mycket dyrare och klart sämre i jämförelse med verksamhet i ordinarie lokaler. Ibland är nödlösningar nödvändiga, men långsiktigt är de varken ekonomiskt eller pedagogiskt hållbara.

Redan med dagens antal barn och elever i verksamheterna är det överfullt i Mantorp. Även om Vifolkaskolan ska byggas ut och en ny förskola i Fall planeras är det långt ifrån tillräckligt. Kommunen måste agera för att möta det framtida behovet. Endast i det nya området i Fall planeras för över 400 nya bostäder, vilket förväntas medföra ytterligare 300 invånare i spannet 0–18 år. Den politiska majoriteten har ingen realistisk plan för att möta denna utveckling.

Liberalerna i Mjölby vill därför att kommunen genomför en utredning med syfte att skapa en långsiktig strategi för Mantorp avseende förskole- och skolverksamheter.

Vår utgångspunkt är att det behöver byggas en ny skola för yngre årskurser i Fall i södra delen av tätorten. Vi vill också att de olika skolorna ska fokusera på olika årskurser som F-3, 4–6 respektive 7–9. Dessa åtgärder skapar en bra geografisk spridning, en pedagogisk struktur och förutsättningar för en bra personalförsörjning.

Lokalerna som byggs ska dessutom utformas flexibelt för en framtida användning som exempelvis äldre- eller trygghetsboende. De demografiska strukturerna varierar över tid och kommunens lokaler måste kunna möta dessa olika typer av behov. Inte bara i dag, utan även i morgon.

Gun-Inger Andersson (L), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden

Tobias Josefsson (L), ledamot kommunfullmäktige

Kristin Kellander (L), ledamot kommunfullmäktige

Vad tycker du?
Dela gärna med dig av dina tankar på vår sida på Facebook!