Se alla

Använd Skänningemodellen i hela kommunen

Fritidsledare i skolan ger positiv effekt

Onsdag 31 augusti 2022

För att skapa trygghet i skolmiljön i Skänninge har personal från olika områden i kommunen försökt hitta konstruktiva, gemensamma lösningar över förvaltningsgränserna. I samarbete med övriga partier i Handslag för Mjölby har Liberalerna därefter via de två ordförandena i utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden lett det politiska arbetet med det som nu genomförs under namnet ”Skänningemodellen”.

– Det handlar i grunden om att fritidsledare aktivt arbetar fokuserat med att skapa trygghet i skolmiljön. Genom att arbeta med faktorer som språk, attityder, skolmotivation och framtidsdrömmar i nära dialog med eleverna bidrar de till att skapa goda kulturer i vardagen, förklarar Kristin Kellander (L) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Resultaten har varit positiva och Liberalerna vill framåt utvärdera och utveckla Skänningemodellen ytterligare, genom att förbättra den och använda den på fler ställen i Mjölby kommun.

– Vi har sett att Skänningemodellen med fler närvarande och relationsskapande vuxna i skolmiljön har gett god effekt. Vi vill fortsätta arbetet med att skapa trygga arbetsmiljöer i kommunens skolor. Därför vill vi att modellen även används i hela kommunen, där det finns behov av just den här typen av insatser, säger Gun-Inger Andersson (L) som är ordförande i utbildningsnämnden.

Under mandatperioden har samarbetet mellan utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och omsorgs- och socialnämnden med deras respektive förvaltningar förbättrats avsevärt. Denna samverkan vill Liberalerna också fortsätta att stärka och utveckla framåt, för att hitta breda lösningar som ger effekt.