Se alla

Kameraövervakning på Mantorps station

Ansökan ska lämnas in

Torsdag 27 april 2023

Under en lång tid har situationen vid Mantorps station varit problematisk. Skadegörelse, stölder och annan typ av brottslighet har i olika perioder varit frekvent förekommande. Otrygghet och risk för brottslighet har varit närvarande.

Bilar har slangats och skadats, cyklar har stulits och vandaliserats, egendom har klottrats ned och förstörts. Den upplevda otryggheten i området är ett problem. Situationen har delvis förbättrats tack vare olika åtgärder i den fysiska miljön, men det räcker tyvärr inte.

Under ett antal år har många politiska partier i Mjölby kommun försökt att få till en kameraövervakning, både som en brottsförebyggande och som en brottslösande åtgärd. Olika undersökningar har gjorts och problem har försökt undanröjas. En kommunal riktlinje för kameraövervakning har tagits fram. Steg för steg har vi närmat oss ett genomförande.

Nu är vi framme vid ett skarpt läge. Under kommunstyrelsens sammanträde den 26 april beslutades utifrån ett förslag från S, L, C, KD och MP i styrande Handslag för Mjölby nämligen att ta nästa viktiga steg för att få till stånd en kameraövervakning.

På mötet beslutades:

– Att ge kommundirektören i uppgift att ansöka om kameraövervakning på Mantorps pendeltågstation.

– Att ge kommundirektören i uppgift att ta relevanta kontakter med andra aktörer runt stationen för samverkan.

– Att ge kommundirektören i uppgift att göra motsvarande arbete runt Skänninge pendeltågsstation.

– Att återrapportering ska ske under hösten 2023.

Det finns flera saker som gör en ansökan av det aktuella slaget komplex. I första hand handlar det om att göra en avvägning mellan två vågskålar. I den ena ligger personlig integritet, i den andra ligger trygghet och brottsförebyggande arbete.

Att kameraövervaka allmänna platser ska inte ske lättvindigt. Det ska ske på ett väl underbyggt och motiverat sätt, baserat på förutsättningar i verkligheten.

I fallet Mantorp finns tyvärr en lång historia av händelser och argument som gör att vågskålen med trygghet väger tyngre. Därför har vi valt att gå vidare med en konkret ansökan om kameraövervakning på Mantorps station.

Vi vill dessutom parallellt gå vidare och undersöka motsvarande situation och förutsättningar på Skänninges station.

Handslag för Mjölby, 27 april 2023