Se alla

Satsning på ungdomslotsar

Planerad start redan hösten 2023

Onsdag 31 maj 2023

Med start hösten 2023 planerar Handslag för Mjölby (S, L, C, KD, MP) en satsning på ungdomslotsar i Mjölby kommun. Rollen är uppsökande, främjande och förebyggande, att vara närvarande vuxna som kan skapa förtroende och vara en vägvisare till de många alternativ som finns tillgängliga. Helt enkelt en lots som visar vägen till en bättre framtid.

Det finns väldigt mycket som går åt rätt håll i Mjölby kommun. Invånarna trivs, företagen trivs och ännu fler vill flytta hit, vilket gör att vi växer i alla tätorter och på landsbygden. Ekonomin är utifrån läget god och vi har en stark tro på framtiden.

Samtidigt finns det saker som inte går åt rätt håll och som vi därför måste arbeta ännu hårdare med. En sådan fråga är problem med utanförskap och dåligt mående hos barn och unga. Trots att kommunen i samverkan med andra aktörer har jobbat och fortfarande jobbar aktivt för att minska användningen av droger och narkotika visar statistik och upplevelser att problemen ökar. Det gäller skrämmande nog även bland barn och unga, som dessvärre inte är fredade från problem med droger och narkotika – och allt som följer med i deras spår.

Det finns även påtagliga problem med psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, vilket kan skapa olika typer av följdeffekter – inte sällan tillsammans med problem med droger och narkotika. Frånvaro från skolan, avsaknad av meningsfull fritid, självskadebeteende, utanförskap och potentiellt även kriminalitet.

Mjölby kommun är inte ensam om de här problemen, som finns i hela samhället. Oavsett det är det för oss tydligt att vi behöver göra mer, för att i första hand kunna möta upp de barn och unga som redan lider av problem av de här slagen, eller riskerar att göra det. Tidigare har olika insatser som fältarbetare och fritidslotsar funnits i olika omgångar, men effekterna blev tyvärr inte så bra som det önskats.

Därför är planen från Handslag för Mjölby nu att inför hösten införa ungdomslotsar i kommunen. Deras uppdrag ska vara uppsökande, främjande och förebyggande i de miljöer där barn och unga vistas, när de vistas där. Det handlar alltså om insatser för att vara närvarande vuxna, som kan skapa förtroende och vara en vägvisare till de många alternativ som finns tillgängliga. Helt enkelt en lots som stöttar och visar vägen till en bättre framtid. Förhoppningsvis tillsammans med andra aktörer och civilsamhället, som bland annat föräldrar, ideella föreningar och nattvandrare.

Grunden för ungdomslotsarna har lagts utifrån ett brett samarbete inom kommunen. Kultur- och fritidsförvaltningen, utbildningsförvaltningen och omsorgs- och socialförvaltningen har tillsammans med kommunledningen och trygghets- och säkerhetsavdelningen arbetat konstruktivt och målinriktat för att skapa en gemensam lösning. En hållbar lösning över tid.

Med barn och ungas bästa som mål är nu planen att redan från och med hösten 2023 påbörja ett flerårigt projekt med flera ungdomslotsar, som får arbeta metodiskt och strukturerat för att skapa förbättring. Tanken är att ungdomslotsarna ska bli en ny enhet inom kultur- och fritidsförvaltningen, med ett tätt samarbete med andra. Pengar tas, åtminstone till en början, från kommunstyrelsens pott för trygghets- och säkerhetsarbete. Förhoppningen är att effekterna framöver ska bli positiva även ekonomiskt för olika nämnder, vilket gör att ännu fler kan bidra till det förebyggande arbetet.

Parallellt med detta görs även andra insatser, eftersom saker hänger ihop. Inför 2024 lägger Handslaget till extra pengar för bland annat arbete mot våld i nära relation, meningsfull verksamhet under sommarlovet och projektet Idrott utan gränser. Satsningen på en utökad verksamhet i Kulturskolan fortsätter. Vi lägger dessutom till extra pengar för att kunna behålla och därtill även utöka antalet specialpedagoger i grundskolan.

Situationen är bekymmersam, men tack vare det stora engagemang som visas upp både från politiker och personal i kommunen har vi gott hopp om att vi tillsammans ska kunna förbättra situationen för många barn och unga som behöver stöd. Vi vill att ännu fler barn och unga ska må bättre och få ett bättre liv.

2023-05-31
Handslag för Mjölby