Se alla

”Ninni” mest personkryssad av alla i kommunvalet

8,24 procent för Liberalerna i Mjölby

Måndag 26 september 2022

Valresultatet 2022 för Mjölby kommun är slutgiltigt färdigräknat och klart. När alla 19 distrikt är redovisade landar Liberalerna i Mjölby på 8,24 procent av rösterna. Det är en liten nedgång sedan valet 2018, men fortfarande markant högre än valet 2014. Partiet håller ställningarna och får tack vare väljarna fortsatt fyra av 45 mandat i kommunfullmäktige.

– Vi har gjort en bra valrörelse med ett lokalt fokus. Vi har satt skolan först, samtidigt som vi har visat på bredden i vår politik för att öka människors frihet och möjlighet att bestämma över sina egna liv. Det känns väldigt roligt att ligga så pass högt, trots att partiet backat på riksplanet, säger Tobias Josefsson (L) som är etta på kommunlistan.

– Samtidigt lyckades vi mycket tack vare Gun-Inger Anderssons arbete i flera mindre kommuner att behålla ett mandat i regionfullmäktige för vår del. Det är väldigt viktigt, för det finns mycket att göra även på regional nivå. Där kommer Gun-Inger att kunna bidra mycket som ny ledamot i fullmäktige.

”Ninni” mest personkryssad av alla i kommunvalet

Av de 1 494 väljare som lade sin demokratiska röst på Liberalerna i Mjölby valde hela 377 stycken att personkryssa en och samma kandidat. Kristin Kellander, till vardags mer känd som ”Ninni”, fick därmed ett kryss på drygt 25 procent av partiets valsedlar. Det är en ännu större andel av rösterna än i valet 2018, för även då låg ”Ninni” i topp.

– Jag är hedrad och tacksam för förtroendet! Förhoppningsvis har de som röstar på Liberalerna och på mig sett vad vi faktiskt har gjort under de senaste fyra åren. Det händer väldigt mycket bra i kommunen, säger Kristin.

Liberalerna i Mjölby blev fjärde största parti i valet. Oavsett det är ”Ninni” den politiker i alla partier som fick överlägset flest personkryss. Till och med så många att hon som ett eget parti faktiskt hade kommit in i fullmäktige med 2,08 procent. Det är också en röst mer än vad Miljöpartiet fick totalt, som lite kuriosa.

– Det är otroligt roligt att få finnas som aktiv i kultur- och fritidsnämndens värld, med alla härliga människor och föreningar som gör livet bättre för så många. Det känns så roligt att få förtroende av väljarna som tycker att jag ska vara med och fortsätta att utveckla kommunen!

Personkryss för Liberalerna i Mjölby, topp 5

  1. Kristin Kellander, 377
  2. Tobias Josefsson, 70
  3. Gun-Inger Andersson, 24
  4. Carina Johansson, 17
    Fredrik Rödström Nygren, 17

Valmyndighetens redovisning av det slutliga valresultatet